Menu
Udskriv

Medlemsportrætter


Medlemmer

Elze MC Borgholm

Elze Mariana Chernet Borgholm

Pensionist

Elze Mariana Chernet Borgholm, 70 år, bor på Frederiksberg.

"Jeg arbejdede i mange år som tandtekniker – også i München og i London. Men det blev for stressende, så i en periode, før jeg gik på pension, arbejdede jeg på kontor, gik på højskole og var frivillig i Dansk Flygtningehjælp. Nu har jeg et rigtig dejligt liv som folkepensionist. Jeg går meget op i motion og sund mad og dyrker fitness eller svømmer fire gange om ugen. Og så cykler jeg rundt til alt i København. Da jeg var lille og boede i Jylland dansede jeg ballet, og mit største ønske var at komme ind og se en ballet i Det Kongelige Teater. Nu bor jeg på Frederiksberg og er medlem af Ballettens Venner, så jeg er tit inde og se en forpremiere derinde. Jeg har en glimrende plan for min LD-opsparing. Den får nemlig lov til at stå, til jeg bliver meget gammel. Den skal forsøde min tilværelse om ti eller tyve år, så jeg stadig har råd til en taxa eller en frisør, når jeg måske bor på plejehjem”. 

Jeg vil ikke hæve min LD-opsparing før til allersidst. For man ved ikke, hvordan tingene ser ud om ti eller tyve år, og så er det rart at have et beløb, der kan forsøde tilværelsen lidt. Jeg synes, det var dejligt med skatterabatten på LD-opsparingen. Jeg elsker rabatter. Jo flere jo bedre. Jeg cykler også tit rundt til forskellige forretninger, for at finde de bedste tilbud. Jeg er begyndt at rejse lidt, så jeg tager snart til Thailand i fire uger. Og jeg rejser alene, for jeg sætter virkelig min frihed højt – den giver jeg ikke køb på".

Peter Dissing

Peter Dissing

Direktør

Peter Dissing, 60 år, bor i Gentofte.

"Jeg er direktør i en netværksvirksomhed, og så længe, jeg har noget spændende at give mig til og tjener gode penge, så kunne jeg ikke drømme om at trække mig tilbage. Mit forhold til pensionstilværelsen er, at jeg gerne vil kunne leve mit liv med den levestandard, jeg har i dag. Og det mener banken, at jeg kan. Jeg har været heldig at have mange gode chefjobs gennem årene. En af fordelene ved mit job er, at jeg har planlægningsarbejde hjemmefra - og det giver mig mulighed for engang imellem at løbe en god lang tur om morgen og dyrke lidt yoga i weekenden. Jeg har tre børn på 15, 18 og 42 år, og jeg drømmer om - sammen med min kone - at fortsætte med at vise dem verden gennem nogle store rejser til de forskellige verdensdele. Det kan LD-opsparingen måske være med til at realisere.

LD har været på forkant med at tænke nyt. Jeg tror, de var nogle af de første til at introducere puljer, hvor man selv havde større valgfrihed. Og jeg har altid haft tillid til, at de gjorde det rigtige. Jeg ser min LD-opsparing som toppen af lagkagen. Det var oprindeligt et lille beløb, men jeg synes, at LD har gjort det rigtig godt med en konservativ men god forrentning. Jeg har altid været glad for min LD-opsparing. Det er ikke et kæmpe beløb, men en eller anden dag, er det rart at have den stående til noget særligt. Min LD-opsparing blev til, da jeg som studerende arbejdede i natpakkeriet på dagbladet Information. med den røde SID-bog i baglommen. Jeg skulle tjene penge til familien og havde også en pladeforretning på Østerbro". 

Joergen Pedersen cykel

Jørgen Pedersen

Pensioneret daginstitutionsleder

Jørgen Pedersen, 70 år, bor i Gentofte. 

”Jeg gik på pension, da jeg var 66 år, for det skulle være mens, jeg stadig var frisk. Jeg er gammel cykelrytter, så jeg cykler tre gange om ugen sammen med nogle yngre erhvervsfolk. Det er meget sjovt – og vi slutter altid med en kop kaffe, hvor vi taler om alt muligt andet. Det er vigtigt for mig at have et godt netværk. Ellers holder jeg mig i form med løb. Jeg har været med i 31 maratonløb – og er blevet dansk mester i min alderskategori to gange inden for de seneste fem år. Jeg er også politisk aktiv i min kommune. Men det vigtigste for mig er familien. Min kone og jeg har otte børnebørn, og dem ser vi, så meget vi kan. Det er fint med skatterabatten – og jeg har ikke planer om at hæve min LD-opsparing endnu. Det er sådan en buffer, jeg har, hvis der skulle ske noget. Og den giver jo et rigtig godt afkast.

Jeg har en tjenestemandspension og en ekstra kapitalpension i banken, så jeg har de penge, jeg skal bruge. Men LD-opsparingen er en god reserve at have stående til uforudsete udgifter. Det koster jo hurtigt 50.000 kroner, hvis man for eksempel skal have nye tænder. Jeg vil ikke hæve min LD-opsparing endnu, for jeg synes, at LD investerer pengene ganske udmærket. De har været rigtig gode… det må jeg sige. Og det virker som et seriøst foretagende”.

Lene Kirkegaard ude

Lene Kirkegaard

Institutsekretær på Aarhus Universitet

Lene Kirkegaard, 60 år, bor i Viborg.

”Jeg er institutsekretær på et forskningscenter under Aarhus Universitet, og der har jeg været i 19 år. Det er spændende arbejde, og mine kolleger er engagerede og positive mennesker, så jeg ved endnu ikke helt, hvornår jeg går på pension. Min kæreste og jeg rejser meget – det kan være en uge på Mallorca eller en weekendtur til København, hvor vi går i teatret eller ser et af slottene. Når jeg på et tidspunkt skal have min LD-opsparing udbetalt, så skal den helt klart også gå til en rejse. I min fritid træner jeg i et fitnesscenter og går til varmtvandsgymnastik. Og så elsker jeg at være sammen med familien og mine tre børnebørn. Mine veninder og jeg tager også tit på genbrugstogter. Så besøger vi loppemarkeder og genbrugsbutikker og køber lækkert mærkevaretøj – og vi har efterhånden rigtig meget. 

Jeg havde faktisk helt glemt, at jeg havde en opsparing i LD, så det var en god overraskelse at få, da jeg opdagede det. Det blev jeg rigtig glad for! Der går mange år, før jeg hæver min LD-opsparing. Pengene står fint der, og det er en god rente, jeg får. Og så længe jeg ikke har behov for pengene, er det den bedste løsning, at de står hos LD. Jeg vil helt klart tage imod skatterabatten. Jeg slipper jo ikke for at betale skatten alligevel, så jeg kan lige så godt gøre det nu og få rabatten på de 2,5 procent”.

Helena Camille Andersen bus

Helena Camille Andersen

Kontorassistent i Cheminova

Helena Camille Andersen, 58 år, bor i Hillerød.

”Jeg arbejder på kontor i en stor virksomhed, og jeg synes, jeg har et hyggeligt og rart liv, hvor jeg nogenlunde kan gøre det, jeg har lyst til. Så jeg har ikke planer om at gå på pension, før jeg bliver 67 år. Men jeg kunne måske godt finde på at gøre min passion for boligindretning til min levevej på et tidspunkt. Jeg bager meget til venner og familie. Det har jeg gjort, siden jeg var helt lille. Jeg har også planer om snart at lave en bagedag for mine to børnebørn. Og så elsker jeg simpelthen at læse. Jeg har altid en bog på mig, så jeg lige kan læse lidt, hvis jeg står og venter ved et busstoppested. Jeg drømmer om engang at bruge min LD-opsparing til en rejse for min tre børn og svigerbørn og børnebørn. Det kunne være fantastisk.

Jeg har egentlig hele tiden tænkt, at min LD-opsparing er en god buffer, hvis der sker noget. Men det kan godt være, at jeg alligevel bruger den på en rejse med hele familien. Jeg synes da, det er dejligt, at man får en skatterabat. Jeg betaler min skat med glæde, men det er altid dejligt at få rabat, så det kunne jeg nok godt finde på at benytte mig af, når jeg får tilbuddet. Det betyder ikke noget for mig, at jeg ser beløbet på LD-opsparingen, efter der er trukket skat. Jeg ved jo godt, at de ikke alle sammen er mine - og at der på et tidspunkt ville blive trukket noget fra det store beløb”.

Ricardo Labarca

Ricardo Labarca

Selvstændig arkitekt

Ricardo Labarca, 65 år, bor i Charlottenlund.

”Jeg kom til Danmark i 1975 som politisk flygtning fra diktaturet i Chile. Jeg var blevet fængslet, fordi jeg var politisk aktiv, men jeg fik asyl i Danmark, og den danske ambassade i Santiago fik mig løsladt og sendt hertil, hvor resten af min familie også havde fået asyl to år tidligere. I Danmark mødte jeg stor solidaritet og varme, og jeg lærte hurtigt sproget og gjorde min arkitektuddannelse færdig. Og så mødte jeg min dejlige jyske kæreste, som jeg stadig er sammen med her 40 år efter. Sammen har vi to børn og to børnebørn. Min LD-opsparing blev til, mens jeg havde et studiejob hos møbelfirmaet Johannes Hansen – jeg var arbejdsmand for snedkerne, som lavede fine Wegner-møbler. I dag er jeg selvstændig arkitekt. Fritiden bruger jeg på familien, tennis og på sociale aktiviteter i Det Latinamerikanske Hus. Og så er jeg med i Emergency Architecture and Human Rights, hvor vi har planer om at få ældre flygtninge som mig selv til at hjælpe de nye flygtninge med at få en lige så god start i Danmark, som jeg fik”.

Jeg har været virkelig glad for min LD-opsparing, og jeg har faktisk prøvet at få flyttet min anden pensionsopsparing til LD, fordi de giver sådan et fint afkast. Men det kunne man desværre ikke. Jeg holder stadig kontakten med mange af mine chilenske venner. Da min LD-opsparing blev til, arbejdede jeg på en møbelfabrik, hvor jeg lærte meget om fremstillingsmetoder og fine træsorter. Nu arbejder jeg mest som bygningsarkitekt. Da jeg lige var kommet til Danmark og mødte min kone Inge, sagde hun, at jeg skulle gøre min uddannelse som arkitekt færdig. Så det gjorde jeg. Jeg kan godt li’ stærke kvinder…”.