600.000 overvejer at spare feriemidlerne op

Nyhed 17. november 2020 Lønmodtagernes Feriemidler
Som lønmodtager kan du helt frem den 1. december bede om at få udbetalt op til tre uger af dine indefrosne feriemidler. LD Fonde ser en klar tendens til, at jo ældre du er, jo større sandsynlighed er der for, at du lader pengene stå som en ekstra pensionsopsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler.

Siden den 29. september 2020 har knap 2,2 mio. lønmodtagere valgt at gå ind på borger.dk og anmode om at få udbetalt deres feriemidler. LD Fonde, som forvalter feriemidlerne, har frem til midten af november udbetalt knap 50 mia. kr.

Godt 600.000 lønmodtagere har øje på alternativet til udbetaling og forbrug, hvilket er at spare pengene op. Vælger man at lade feriemidlerne stå, indgår de sammen med de resterende to ugers indefrosne feriemidler i en ekstra pensionsopsparing, som man kan få udbetalt, den dag man forlader arbejdsmarkedet. Indtil da bliver de forrentet i Lønmodtagernes Feriemidler, som LD Fonde forvalter.

Vi forventer at kunne skabe en stabil forrentning af feriemidlerne svarende til det, der blev skabt for dyrtidsmidlerne. Der vil være udsving på afkastet, men over tid forventes opsparingen at vokse mere end priser og lønninger i samfundet. Feriemidlerne kan dermed ses som et supplement til ens øvrige pension, som er kendetegnet ved at være en sum, man selv disponerer over, når man er nået pensionsalderen. Opsparing er et fornuftigt alternativ til at få pengene nu og her, hvis man ikke har et umiddelbart behov for midlerne.

Dem over 40 år lader i højere grad pengene stå

Jo ældre du er, jo mindre tilbøjelig er du til at få udbetalt feriemidlerne. Det er især lønmodtagere fra 40-års-alderen og frem til pensionsalderen, der lader feriemidlerne stå. For dem er tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet ikke så langt væk, og måske kan de se et behov for at have flere midler til rådighed i de første år efter pensionering. Det kan også spille ind, at der er flere topskatteydere i de ældre aldersgrupper.

Hvis ens årlige indkomst inklusive de udbetalte feriemidler kommer over grænsen for topskat, skal man betale topskat af den del af indkomsten, der kommer over grænsen. Grænsen er i 2020 på 531.000 kr., efter at arbejdsmarkedsbidraget er fratrukket. Venter man med at få udbetalt feriemidlerne, til man forlader arbejdsmarkedet, kan skatteforholdene være ændrede, så der ikke længere skal betales topskat af udbetalingen.

Det er de 20-35-årige, der udgør den største andel af lønmodtagere, der har ønsket at få de op til tre ugers feriemidler udbetalt.

Udbetaling frem til 1. december 2020

Ønsker man at få udbetalt de op til tre ugers indefrosne feriemidler, kan man stadig nå det. Man skal blot nå at anmode om udbetaling på selvbetjeningsløsningen på borger.dk senest den 1. december 2020. Feriemidlerne vil efterfølgende blive overført til ens NemKonto.