Kommende vacciner giver positive markeder

Kommende vacciner præger de globale markeder og giver positive afkast, også i LD Fonde. På den lange bane ser det ligeledes positivt ud.

Afkastet i LD Vælger, der er den største investeringspulje hos Lønmodtagernes Dyrtidsmidler, ligger den 9. december 2020 på 2,3 %. På 36 måneders sigt ligger afkastet på 7,8 %. Både globale aktier og virksomhedsobligationer steg kraftigt i november, hovedsageligt på grund af offentliggørelsen af flere vacciner, der viste sig effektive mod Covid-19.

Effekt af kommende vacciner

I november kom nyheden om, at hele tre vacciner viste sig effektive mod Covid-19. Det drejer sig om Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca/Oxford. De er klar til distribution allerede i slutningen af 2020 eller første kvartal af 2021. Priserne og effektivitetsraten varierer, men der er nu stor sandsynlighed for, at flere milliarder mennesker kan blive vaccineret i løbet af 2021. Nyhederne om vaccinerne kom i forlængelse af hinanden i løbet november, hvilket fik risikoaktiver til at stige.

De store europæiske og amerikanske aktieindeks, herunder det tyske DAX-index og det amerikanske S&P500, steg med henholdsvis 15 % og 8 % i november målt i danske kroner. Den amerikanske dollar er faldet med 3,5 % i forhold til den danske krone. Renter på 10-årige statsobligationer har også været meget svingende i løbet af den seneste måned. De tyske og franske 10-årige statsobligationsrenter er i øjeblikket faldende, mens de amerikanske 10-årige statsobligationer er stigende.

Servicesektoren lider fortsat

Det er bekymrende at observere de fortsat stigende smittetal i både USA og Europa. Nye nedlukninger er uundgåelige for at undgå overbelastning af sundhedsvæsenet. Restriktioner har endnu en gang påvirket ledende økonomiske indikatorer. Både de såkaldte PMI’er for servicesektoren og forbrugertilliden faldt i november. Fremstillingssektoren viser dog ikke ligeså voldsomme fald, da denne sektor stadig kan operere til trods for restriktionerne. Mens især servicesektoren fortsat lider i Europa og USA, er billedet i Asien, herunder Kina, mere positivt. Industri- og fremstillingssektorer i Kina er i høj vækst, og generelt er den økonomisk aktivitet kommet op i et højere gear.

Det amerikanske præsidentvalg er så godt som afgjort. På valgnatten lignede det et tæt løb mellem Donald Trump og Joe Biden. Men i takt med, at det rekordstore antal brevstemmer blev talt op i dagene efter valget, ligner det mere og mere en sikker sejr til Joe Biden. Donald Trumps anklager om valgsnyd står efterhånden alene. Trump er den siddende præsident indtil transitionen den 20. januar 2021. Udmeldinger fra hans side kan derfor stadig godt nå at skabe uro og udsving på børsmarkederne.

Positivt syn på 2021

Stigningen i nye Covid-19-tilfælde i USA og regionale nedlukninger af økonomien giver et presserende behov for, at der træffes beslutning om en ny økonomisk hjælpepakke. Den amerikanske og den europæiske centralbank ser også ud til fortsat at tilføre stimuli til økonomierne. Indsprøjtning af mere likviditet vil sandsynligvis give et løft til finansielle aktiver. Det er derfor forventeligt, at finansmarkederne delvist ignorerer en tid med flere restriktioner og nedlukninger. I takt med at vaccinerne rulles ud vil det føre til et nyt økonomisk opsving.